Nostalji Defteri




Orjinal Adı:  RAN
Vizyon Tarihi: 21 Ağustos 2020
Süre: 160dk
Tür: AksiyonDramTarih
Yönetmen: Akira Kurosawa
Yapımı: 1985 - Japonya ,  Fransa













Ran ( Japonca :乱, lafzen  ' kaos ya da kargaşa ' ), Akira Kurosawa'nın yönettiği, kurguladığı ve birlikte yazdığı1985 yapımı epik aksiyon drama filmidir . Olay örgüsü William Shakespeare'in Kral Lear adlı eserinden alınmıştır ve daimyō Mōri Motonari'nin efsanelerine dayanan bölümler içermektedir. Filmde Tatsuya Nakadai , üç oğlu uğruna hükümdarlıktan feragat etmeye karar veren yaşlanan Sengoku dönemi savaş ağası Hidetora Ichimonji'yi

Kurosawa'nın 1970'li ve 80'li yıllardaki çoğu eseri gibi Ran da uluslararası bir yapımdır; bu durumda Herald Ace , Nippon Herald Films ve Greenwich Film Productions tarafından üretilen bir Japon-Fransız girişimidir. Üretim planlaması uzun bir hazırlık sürecinden geçti. Kurosawa, Ran fikrini 1970'lerin ortasında, son derece sadık üç oğluyla ünlü Motonari'yi okuduğunda aklına getirdi. Kurosawa, oğulların babalarına düşman olacağı bir komplo tasarladı. Film, Shakespeare'in Kral Lear adlı oyunundan büyük ölçüde ilham almış olsa da Kurosawa, onu ancak Ran için hazırlıklara başladıktan sonra kullanmaya başladı . Bu hazırlıkların ardından Kurosawa, Ran filmine mali destek sağlamadan önce 1975'te Dersu Uzala'yı , ardından 1980'lerin başında Kagemusha'yı filme aldı .

Ran , Kurosawa'nın kariyeri boyunca Shakespeare'le üçüncü karşılaşmasıydı. 1957'de Kurosawa, Shakespeare'in Macbeth'inden uyarlanan Throne of Blood'ı yönetti . 1960 yılında Hamlet'ten uyarlanan The Bad Sleep Well filmini yönetti . Mekan ve dildeki değişikliklere rağmen üç film de büyük beğeni topladı.

Kurosawa'nın son destanı olan Ran , çoğu zaman onun en iyi başarıları arasında anılır ve şimdiye kadar yapılmış en büyük filmlerden biri olarak kabul edilir . 11-12 milyon dolarlık bütçesiyle vizyona girdiğinde Japon sinema tarihinin en pahalı filmi oldu . Ran'ın ön gösterimi 31 Mayıs 1985'te Tokyo Uluslararası Film Festivali'nde yapıldı ve 1 Haziran 1985'te Japonya'da gösterime girdi. Film, güçlü görüntüleri ve renk kullanımıyla övgüyle karşılandı; kostüm tasarımcısı Emi Wada, Ran'daki çalışmasıyla En İyi Kostüm Tasarımı dalında Akademi Ödülü'nü kazandı ve Kurosawa, En İyi Yönetmen dalında kariyerindeki tek adaylığı aldı . Gustav Mahler'den ilham alan özgün film müzikleri Toru Takemitsu tarafından bestelendi .

KONUSU:
Güçlü ama yaşlı bir savaş ağası olan Hidetora Ichimonji , krallığını üç oğlu arasında bölmeye karar verir: Taro, Jiro ve Saburo. En büyüğü Taro, prestijli Birinci Kale'yi alacak ve Ichimonji klanının lideri olurken, Jiro ve Saburo'ya İkinci ve Üçüncü Kaleler verilecek. Hidetora, Büyük Lord unvanını koruyacak ve Jiro ve Saburo, Taro'yu destekleyecek. Ancak Saburo, babasının birlik konusundaki dersini eleştirdikten sonra sürgüne gönderilir. Hidetora'nın hizmetkarı Tango da Saburo'yu savunduğu için sürgüne gönderilir.

Hidetora'nın topraklarının kalan iki oğlu arasında paylaşılmasının ardından, Taro'nun karısı Leydi Kaede, Hidetora'nın ailesini öldürmesi ve topraklarını alması konusunda hâlâ kızgındır ve onu tüm Ichimonji klanının kontrolünü ele geçirmeye başarıyla teşvik eder. Taro, Hidetora'dan unvanından vazgeçmesini talep ettiğinde Hidetora ayrılır ve Jiro'nun kalesine gider, ancak Jiro'nun Hidetora'yı yalnızca itibari bir piyon olarak kullanmakla ilgilendiğini keşfeder. Hidetora ve maiyeti dolaşırken Tango, Hidetora'yı Taro'nun yeni fermanı konusunda uyarır: babasına yardım edenin ölümü. Hidetora, Saburo'nun (onu sürgüne kadar takip eden) güçleri tarafından terk edilen ve Taro'nun generali Ogura tarafından ele geçirilen Üçüncü Kale'ye sığınmayı planlıyor. Hidetora, Ogura'yı kolayca alabileceklerini düşünürken saray aptalı Kyoami, Hidetora'nın içinde bulunduğu kötü durum hakkında şaka yapar ve Hidetora, eğer korkuyorsa geride kalması için ona bağırır. Hidetora ve maiyetinin geri kalanı boş buldukları Üçüncü Kale'ye sığınırken Kyoami ve Tango dışarıda kalır.

Daha sonra Hidetora ve maiyeti, Taro ve Jiro'nun birleşik güçleri tarafından saldırıya uğradı - Taro'nun adamları, Hidetora'yı sahte bir güvenlik duygusuna çekmek ve onu pusuya düşürmek için kaleyi "terk etmişlerdi". Taro, Jiro'nun generali Kurogane'nin ateşlediği kurşunla öldürülür. Hidetora'nın tüm maiyeti ya öldürülür ya da ritüel intihar eder. Hidetora'nın hayatta kalmasına izin verilir ve yıkılan kaleden uzaklaşırken deliliğe yenik düşer. Hidetora'ya hâlâ sadık olan Kyoami ve Tango, onu bulur ve yardım etmek için kalır. Hidetora'nın aklında geçmişte öldürdüğü insanların görüntüleri vardır. Bir köylünün evine sığınırlar ve bu kişinin Jiro'nun karısı Leydi Sue'nun kardeşi Tsurumaru olduğunu keşfederler. Tsurumaru'nun gözleri Hidetora'nın güçleri tarafından oyuldu ve Hidetora'nın kuşatması nedeniyle yoksul kaldı. Taro'nun ölmesiyle Jiro, Ichimonji klanının Büyük Lordu olur ve Birinci Kale'ye taşınır. Leydi Kaede, Jiro'yu kendisiyle ilişki kurması için yönlendirir ve Leydi Sue'yu öldürüp onun yerine onunla evlenmesini talep eder. Jiro, Kurogane'ye işi yapmasını emreder, ancak Kurogane, Kaede'nin hainliğini anlayarak bunu reddeder. Kurogane daha sonra Sue ve Tsurumaru'yu kaçmaları konusunda uyarır. Tango eski casuslarla karşılaşır ve onları öldürmeden önce Jiro'nun Hidetora'nın peşine suikastçılar göndermeyi düşündüğü konusunda bilgilendirilir. Tango, Saburo'yu uyarmak için yola çıkar. Hidetora çılgınlığı arttıkça volkanik bir ovaya kaçar.

Saburo'nun ordusu Hidetora'yı bulmak için Jiro'nun topraklarına girdikten sonra Jiro aceleyle ordusunu seferber eder. Ateşkesin ardından Saburo, Kyoami'den Hidetora'nın potansiyel konumunu öğrenir. Saburo gittikten sonra Jiro, Saburo'nun küçük kuvvetlerine saldırır, kayıplar verir ve başka bir ordunun Birinci Kale'ye yürüdüğünü öğrendikten sonra geri kalan kuvvetlerine geri çekilme emri verir. Saburo, akıl sağlığına kısmen kavuşan Hidetora'yı bulur ve Saburo ile barışır. Ancak Saburo, Jiro'nun keskin nişancılarından biri tarafından öldürülür. Hidetora kederden ölür. Tsurumaru ve Sue bir kalenin kalıntılarına varırlar, ancak yanlışlıkla Sue'nun sürgüne gönderildiğinde ona verdiği flütü geride bırakırlar. Flütü almaya çalışırken korunması için ona Amida Buddha'nın bir resmini verir. Ancak asla geri dönmez.

Birinci Kale kuşatılırken Kurogane, Sue'nun öldüğünü öğrenir ve Kaede ile yüzleşir. Planının Ichimonji klanına karşı intikam almak olduğunu itiraf ettikten sonra Kurogane tarafından öldürülür. Jiro, Kurogane ve Jiro'nun tüm adamları daha sonra savaşta ölür. Saburo ve Hidetora için bir cenaze töreni düzenleniyor. Bu sırada kale harabelerinde yalnız kalan Tsurumaru, Sue'nun kendisine verdiği Amida Buddha imajını bırakarak gezinir. Film, Tsurumaru'nun harabelerin tepesindeki kale manzarasının önünde siluetini gösteren uzak bir çekimiyle sona eriyor.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski