Nostalji Defteri




Orijinal İsmi: Blade Runner
Vizyon Tarihi: 25 Haziran 1982
Süre: 118dk
Yönetmen: Ridley Scott

Powered by JustWatch 



Blade Runner , Ridley Scott tarafından yönetilen , Hampton Fancher ve David Peoples tarafından yazılan1982 yapımı bir bilim kurgu filmidir . [7] [8] Başrollerinde Harrison Ford , Rutger Hauer , Sean Young ve Edward James Olmos'un yer aldığı film, Philip K. Dick'in 1968 tarihli romanı Androidler Elektrikli Koyun Düşler mi?' den uyarlanmıştır. Film, replikantlar olarak bilinen sentetik insanların güçlü Tyrell Corporation tarafından uzay kolonileri üzerinde çalışmak üzere biyolojik olarak tasarlandığı distopik bir gelecek olan 2019 Los Angeles'ındageçiyor. Roy Batty (Hauer) liderliğindeki gelişmiş kopyalardan oluşan kaçak bir grupDünya'ya kaçtığında, tükenmiş polis Rick Deckard (Ford) isteksizce onları yakalamayı kabul eder.

Blade Runner başlangıçta Kuzey Amerika tiyatrolarında ve kutuplaşmış eleştirmenlerde düşük performans gösterdi; bazıları tematik karmaşıklığını ve görsellerini övdü, bazıları ise yavaş ilerlemesini ve aksiyon eksikliğini eleştirdi. Filmin Vangelis tarafından bestelenen müzikleri 1982'de en iyi orijinal müzik olarak BAFTA ve Altın Küre'ye aday gösterildi . Blade Runner daha sonra kült bir film haline geldi ve o zamandan beri en büyük bilim kurgu filmlerinden biri olarak kabul edildi . Yüksek teknolojili ancak çürümekte olan bir geleceği tasvir eden yapım tasarımıyla övülen film, genellikle hem neo-noir sinemasının önde gelen bir örneği hem de siberpunk [9] türünün temel eseri olarak kabul ediliyor . Birçok bilim kurgu filmini, video oyununu , animeyi ve televizyon dizisini etkilemiştir . Bu aynı zamanda Dick'in çalışmalarını Hollywood'un dikkatini çekti ve eserlerinin birçok film uyarlamasına yol açtı . 1993 yılında Kongre Kütüphanesi tarafından Ulusal Film Sicilinde muhafaza edilmek üzere seçilmiştir .

Stüdyo yöneticilerinin talep ettiği tartışmalı değişikliklerin bir sonucu olarak Blade Runner'ın yedi farklı versiyonu mevcut. Bir çalışma izinin test gösterimlerine verilen güçlü tepkinin ardından 1992'de bir yönetmen kurgusu yayınlandı . Bu, filmin video kiralama olarak popülerliğiyle birlikte, onu DVD olarak vizyona giren ilk filmlerden biri haline getirdi . 2007'de Warner Bros. , 25. yıl dönümü için dijital olarak yeniden düzenlenmiş bir versiyon olan The Final Cut'ı  piyasaya sürdü ; Scott'ın sanatsal kontrolünü elinde tuttuğu tek versiyon bu. Film aynı isimli serinin ilk filmidir . Blade Runner 2049 adlı bir devam filmi , iki filmin sahneleri arasındaki otuz yıllık süreyi kapsayan bir kısa film üçlemesinin yanı sıra 2017 yılında gösterime girdi. Blade Runner: Black Lotus anime dizisi 2021 yılında piyasaya sürüldü.

KONUSU:

2019 Los Angeles'ta eski polis memuru Rick Deckard, origami figürleri yapmayı seven Memur Gaff tarafından gözaltına alınır ve eski amiri Bryant'ın yanına getirilir . Bir "blade runner" olarak görevi, kopyalar olarak bilinen biyomühendislik ürünü insansıların izini sürmek ve sonunda onları "emekliye ayırmak" olan Deckard'a, dört kopyanın Dünya'da yasa dışı olarak bulunduğu bilgisi verildi. Deckard ayrılmaya başlar, ancak Bryant belirsiz bir şekilde onu tehdit eder ve Deckard kalır. İkili, Holden adlı bir blade runner'ın , replikantları sorulara verdiği duygusal tepkilere göre insanlardan ayırmak için tasarlanan Voight-Kampff testini uyguladığı videoyu izliyor. Test konusu Leon ikinci soruda Holden'ı vuruyor. Bryant, Deckard'ın Leon'u ve diğer üç Nexus-6 kopyasını emekliye ayırmasını istiyor: Roy Batty , Zhora ve Pris .

Bryant, Deckard'ı kopyaları yaratan şirketin CEO'su Eldon Tyrell ile görüştürür , böylece çalışıp çalışmadığını görmek için Nexus-6 üzerinde testi uygulayabilir. Tyrell, önce testin başarısız olduğunu görmek istediğini ifade eder ve ondan testi asistanı Rachael'a uygulamasını ister . Standart testten çok daha uzun bir testin ardından Deckard, Tyrell'e özel olarak Rachael'in insan olduğuna inanan bir kopya olduğu sonucuna varır. Tyrell, kendisine "duygusal bir yastık" sağlamak için sahte anıların verildiği bir deney olduğunu ve gerçek doğası hakkında hiçbir bilgisi olmadığını açıklıyor.

Deckard, Leon'un otel odasını ararken fotoğraflar ve bir hayvanın derisinden yapılmış bir pul bulur; bu pul daha sonra sentetik yılan pulu olarak tanımlanır. Deckard, Rachael'in beklediği dairesine döner. Ona bir aile fotoğrafı göstererek insanlığını kanıtlamaya çalışır, ancak Deckard anılarının Tyrell'in yeğeninden nakledildiğini açıklar ve Tyrell gözyaşları içinde ayrılır.

Bu arada kopyalar Roy ve Leon, kopya göz üreten bir laboratuvarı araştırır ve Tyrell ile yakın çalışan yetenekli bir genetik tasarımcı olan JF Sebastian'ı öğrenir . Pris, Sebastian'ı bulur ve güvenini kazanmak için onu yönlendirir.

Leon'un dairesinden bir fotoğraf ve yılan pulu, Deckard'ı Zhora'nın çalıştığı bir striptiz kulübüne götürür. Bir yüzleşme ve kovalamacanın ardından Deckard, Zhora'yı öldürür. Bryant ayrıca ona Tyrell Corporation'dan kaybolan Rachael'i emekliye ayırmasını emreder. Deckard, kalabalığın içinde Rachael'ı görür, ancak Leon tarafından pusuya düşürülür ve Leon, Deckard'ın elinden silahı düşürüp onu döver. Leon, Deckard'ı öldürmek üzereyken Rachael, Leon'u öldürmek için Deckard'ın silahını kullanarak onu kurtarır. Deckard'ın dairesine dönerler ve bir tartışma sırasında Deckard onun izini sürmeyeceğine söz verir. Rachael aniden ayrılmaya çalışırken Deckard onu dizginler ve onu öpmeye zorlar ve sonunda pes eder. Deckard, Rachael'i evinde bırakır ve kalan kopyaları aramak için yola çıkar.

Roy, Sebastian'ın dairesine gelir ve Pris'e diğer kopyaların öldüğünü söyler. Sebastian, genetik bir erken yaşlanma bozukluğu nedeniyle , tıpkı dört yıllık bir ömre sahip olan kopyalar gibi hayatının kısa kesileceğini açıklıyor. Roy, Tyrell'in çatı katına girebilmek için Sebastian'ı kullanır. Yaratıcısından daha fazla hayat talep ediyor ama Tyrell bunun imkansız olduğunu söylüyor. Roy "şüpheli şeyler" yaptığını itiraf ediyor, ancak Tyrell bunu reddediyor ve Roy'un gelişmiş tasarımını ve kısa hayatındaki başarılarını övüyor. Roy, Tyrell'i öper ve ardından kafatasını ezerek onu öldürür. Sebastian kaçmaya çalışır ve daha sonra öldüğü bildirilir.

Deckard, Sebastian'ın dairesinde Pris tarafından pusuya düşürülür, ancak Roy geri döndüğünde onu öldürür. Roy'un bedeni ömrünün sonuna yaklaşırken bozulmaya başlar. Deckard'ı binanın içinden çatıya kadar kovalar. Deckard başka bir çatıya atlamaya çalışıyor ama kenarda asılı kalıyor. Roy kolaylıkla atlamayı yapar ve Deckard'ın tutuşu gevşeyince Roy onu kurtarmak için onu çatıya kaldırır. Roy ölmeden önce anılarının " yağmurdaki gözyaşları gibi zamanla kaybolacağından " yakınıyor . Gaff, Deckard'ı tebrik etmek için gelir ve ona Rachael'in yaşamayacağını da hatırlatır, ancak "ama yine de kim yaşar?" Deckard, Rachael'ı almak için dairesine döner. Ona asansöre kadar eşlik ederken yerde küçük bir origami tek boynuzlu at fark eder. Gaff'ın sözlerini hatırlar ve Rachael'la birlikte yola çıkar.

#BladeRunner #BıçakSırtı #80s

Post a Comment

Daha yeni Daha eski