Nostalji Defteri


Orijinal İsmi: Airplane!
Süre: 86dk
Tür: Komedi
Yapımı: 1980 - ABD













Uçak! (alternatif olarak Flying High! ) [5], Jim Abrahams ve David ve Jerry Zucker kardeşler tarafından ilk yönetmenlik denemelerindeyazıp yönetilen , [6] ve yapımcılığını Jon Davison'un üstlendiği 1980 yapımı bir Amerikan felaket komedi filmidir . Başrollerinde Robert Hays ve Julie Hagerty'nin yer aldığı filmde Leslie Nielsen , Robert Stack , Lloyd Bridges , Peter Graves , Kareem Abdul-Jabbar ve Lorna Patterson yer alıyor . [6] Felaket filmi türününbir parodisidir , özellikle 1957 Paramount filmi Zero Hour! olay örgüsünü, ana karakterlerini ve bazı diyaloglarını ödünç aldığı film. [7] [8] Aynı zamanda Airport 1975'ten ve Airport serisindeki diğer filmlerdende pek çok unsur alıyor.Görsel ve sözlü kelime oyunları, şakalar, şakalar ve kara mizah da dahil olmak üzere gerçeküstü mizah ve hızlı tempolu şakşak komedi kullanımıyla tanınır

Paramount Pictures tarafından yayınlanan film , 3,5 milyon dolarlık bir bütçeye karşılık dünya çapında 171 milyon dolar hasılat elde ederek kritik ve ticari bir başarı elde etti. [9] Yaratıcıları, En İyi Uyarlama Komedi dalında Writers Guild of America Ödülü'nü aldı ve En İyi Film - Müzikal veya Komedi dalında Altın Küre Ödülü'ne ve En İyi Senaryo dalında BAFTA Ödülü'ne aday gösterildi .

Piyasaya sürülmesinden bu yana itibarı önemli ölçüde arttı. Bravo'nun En Komik 100 Film listesinde altıncı sırada yer aldı . [10] 2007 yılında Birleşik Krallık'ta Channel 4 tarafından yapılan bir ankette , Monty Python'un Life of Brian'ından sonra tüm zamanların en iyi ikinci komedisi olarak değerlendirildi . 2008'de Empire dergisi tarafından 'Tüm Zamanların En İyi 500 Filmi'nden biri olarak seçildi ve 2012'de Şimdiye Kadarki En Komik 50 Komedi anketinde 1 numara seçildi. [12] 2010 yılında Kongre Kütüphanesi tarafından "kültürel, tarihi ve estetik açıdan önemli" olduğu gerekçesiyle Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Film Sicilinde muhafaza edilmek üzere seçilmiştir

KONUSU:
Eski savaş pilotu Ted Striker, travma geçirmiş bir savaş gazisinden taksi şoförlüğüne geçmiştir. Patolojik uçma korkusu ve bunu takip eden "içki sorunu" nedeniyle (içecekleri ağzı dışında her yere sıçratıyor) Ted sorumlu bir işi yürütemedi. Artık bir uçuş görevlisi olan savaş zamanı kız arkadaşı Elaine Dickinson, Los Angeles'tan Chicago'ya giden tarifeli uçağına binmeden önce onunla ilişkisini keser . Ted taksiyi bırakır ve onu geri kazanmak için aynı uçağa bir bilet alır. Ancak gemiye bindiğinde Elaine onu reddetmeye devam eder ve Ted ne yazık ki anılarını anlatırken diğer birkaç yolcuyu kazara intihara sürüklemesine neden olur.

Uçakta yemek servisi yapıldıktan sonra tüm uçuş ekibi ve birkaç yolcu hastalanır. Yolcu Dr. Rumack, yemek servisi sırasında servis edilen balığın gıda zehirlenmesine yol açtığını keşfeder . Uçuş ekibi aciz durumdayken, Elaine yardım için Chicago kontrol kulesiyle iletişime geçer ve kule amiri Steve McCroskey tarafından , onları Chicago'ya götürecek ancak inemeyecek olan "Otto" adlı büyük şişirilebilir kukla pilot olan uçağın otopilotunu etkinleştirmesi talimatı verilir. uçak. Elaine ve Rumack, Ted'i kontrolü ele almaya ikna eder. Steve, Ted'in pilotluk yaptığını öğrendiğinde, Ted'in iniş prosedürü konusunda konuşmasına yardımcı olmak için Ted'in eski komutanı (şu anda ticari pilot olarak görev yapan) Rex Kramer ile iletişime geçer. Kramer emirler vermeye başlayınca Ted tedirgin olur ve savaş zamanı geri dönüşlerinin ortasında kısa bir süreliğine yıkılır. Elaine ve Rumack, Ted'in kendine olan güvenini artırıyor ve Ted, kontrolü bir kez daha ele geçirmeyi başarıyor.

Uçak Chicago'ya yaklaşırken hava kötüleşerek inişi zorlaştırır. Elaine'in yardımcı pilot olarak yardımıyla ve Rex'in kuleden rehberliğiyle Ted, iniş takımlarının kopmasına rağmen uçağı güvenli bir şekilde indirebiliyor ve yolcular yalnızca küçük yaralanmalarla karşılaşıyor. Kurtarma araçları uçağın boşaltılmasına yardım etmek için gelir. Ted'in cesaret gösterisinden etkilenen Elaine, onu kucaklayıp öperek ilişkilerini yeniden canlandırır. "Otto" olarak iki saat uçağın kontrolünü ele geçirir, bir kadın arkadaşını şişirir ve havalanır.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski