Nostalji Defteri

 



Orijinal İsmi: Raging Bull
Vizyon Tarihi: 19 Aralık 1980
Süre: 129dk
Tür: Dram
Yönetmen: Martin Scorsese
Yapımı: 1980 - ABD












Kızgın Boğa, Martin Scorsese'nin yönettiğiveson film rolünde Robert De Niro , Joe Pesci , Cathy Moriarty , Theresa Saldana , Frank Vincent ve Nicholas Colasanto'nun oynadığı 1980 Amerikan biyografik spor drama filmidir . Film, eski orta sıklet boks şampiyonu Jake LaMotta'nın 1970 tarihli anı kitabı Raging Bull: My Story'nin uyarlamasıdır. De Niro'nun canlandırdığı LaMotta'nın kariyerini, boks sahnesindeki yükselişini ve düşüşünü ve öfke ve kıskançlıkla kuşatılmış çalkantılı kişisel yaşamını konu alıyor.

Scorsese başlangıçta projeyi geliştirme konusunda isteksizdi, ancak sonunda LaMotta'nın hikayesiyle bağlantı kurmaya başladı. Paul Schrader, Mardik Martin'in ilk senaryosunu yeniden yazdı ve daha sonra Scorsese ve De Niro birlikte adı geçmeyen katkılarda bulundular. Pesci'nin rolü için önerdiği Moriarty gibi Pesci de filmden önce tanınmayan bir oyuncuydu. Ana çekimler sırasında , boks sahnelerinin her birinin koreografisi belirli bir görsel stile göre hazırlandı ve De Niro, boks sonrası sonraki yıllarında LaMotta'yı canlandırmak için yaklaşık 60 pound (27 kg) aldı. Scorsese, filmin kurgu ve miksajı sürecinde titiz davrandı ve filmin son büyük filmi olmasını bekliyordu.

Raging Bull'un prömiyeri 14 Kasım 1980'de New York'ta yapıldı ve 19 Aralık 1980'de sinemalarda gösterime girdi. Film, 18 milyon dolarlık bütçesine karşılık 23,4 milyon dolarlık ılımlı bir gişe elde etti. Film gösterime girdikten sonra karışık eleştiriler aldı; De Niro'nun performansı ve kurgusu büyük beğeni toplarken, şiddet içeren içeriği nedeniyle eleştirilere de maruz kaldı. Karışık eleştirilere rağmen film, 53. Akademi Ödülleri'nde En İyi Film ve En İyi Yönetmen de dahil olmak üzere sekiz Akademi Ödülü'ne aday gösterildi ( seremoninin en çok aday gösterilen filmi Fil Adam ile birlikte ) ve iki ödül kazandı: De Niro için En İyi Erkek Oyuncu (ikinci Oscar'ı) ve En İyi Kurgu .

Raging Bull vizyona girdikten sonra büyük övgüler topladı ve şu anda şimdiye kadar yapılmış en iyi filmlerden biri olarak kabul ediliyor . 1990 yılında, Kongre Kütüphanesi tarafından Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Film Sicilinde korunmaya uygunluğunun ilk yılında "kültürel, tarihi veya estetik açıdan önemli" olarak seçilen ilk film oldu , [4] [5] ve Amerikan Film Enstitüsü filmi tüm zamanların en iyi dördüncü Amerikan filmi olarak sıraladı .

KONUSU:
1941'de Jake LaMotta , tartışmalı bir kararın ardından Jimmy Reeves'e karşı ilk yenilgisini alan genç, gelecek vaat eden bir orta sıklet boksördür. Jake'in erkek kardeşi Joey, mafya bağlantılarından biri olan Salvy Batts ile orta sıklet şampiyonluğu için olası bir şansı tartışıyor, ancak şampiyonluğu kendi şartlarına göre kazanmak isteyerek mafyanın yardımını defalarca reddediyor. Bir süre sonra Jake, Bronx'taki mahallesindeki bir yüzme havuzunda Vickie adında on beş yaşında bir kız görür . Zaten evli olmasına ve Vickie'nin reşit olmamasına rağmen sonunda onunla bir ilişki kurmaya başlar. 1943'te Jake, Sugar Ray Robinson'u yener ve üç hafta sonra rövanş maçı yapar. Maç sırasında Jake'in Robinson'a hakim olmasına rağmen, jüri şaşırtıcı bir şekilde Robinson'un lehine karar verir; Joey, ertesi hafta orduya katılacağı için kazandığını düşünür. 1945'te Jake, Vickie ile evlenir.

Jake, Vickie'yi kontrol ediyor ve ona baskı yapıyor ve sürekli olarak onun diğer erkeklere karşı hisleri olduğundan endişeleniyor. Kıskançlığı, bir sonraki rakibi Tony Janiro'yu yerel mafya babası Tommy Como ve Vickie'nin önünde acımasızca dövdüğünde açıkça ortaya çıkıyor . Joey, Copacabana'da gazetecilerle zaferi tartışırken Vickie'nin Salvy ve ekibiyle birlikte masaya yaklaştığını görünce dikkati dağılır. Joey, Jake ile evliliğinden memnun olmadığını ima eden Vickie ile konuşur. Vickie'nin Salvy ile ilişkisi olduğuna dair yanlış izlenime kapılan Joey, kulübün dışına taşan bir kavgada ona acımasızca saldırır. Como daha sonra onlara özür dilemelerini emreder ve Joey, Jake'e, Como'nun kontrol ettiği şampiyonluk unvanı için bir şans istiyorsa önce bir dalış yapması gerektiğini söyler . Jake, Billy Fox'a karşı bir sonraki maçını kasıtlı olarak kaybeder ve zayıf bir performans sergiledikten sonra yuhalanarak binadan atılır. Kısa bir süre sonra, kavgaya karıştığı şüphesiyle yönetim kurulundan uzaklaştırılır, bu da onun için büyük bir acıdır. Sonunda eski durumuna döndü ve 1949'da Marcel Cerdan'a karşı orta sıklet şampiyonluğunu kazandı .

Bir yıl sonra Jake, Vickie'nin bir ilişkisi olduğu konusunda giderek daha fazla paranoyaklaşmaya başlar. Joey'e onunla bir ilişkisi olup olmadığını sorar, Joey'i kızdırır ve gitmesine neden olur. Jake daha sonra Vickie'ye bir ilişkisi olup olmadığı konusunda baskı yapar ve bu da onun Joey, Salvy ve Tommy ile seks yaptığını alaycı bir şekilde itiraf etmesine yol açar. Bir öfke krizi geçiren Jake ve ardından Vickie, Joey'nin evine yürür ve Vickie'yi bayıltmadan önce karısı Lenora ve çocuklarının önünde ona saldırır. Vickie daha sonra evlerine döner ve ayrılmakla tehdit eder, ancak onlar barışırlar. 1950'de Laurent Dauthuille'e karşı on beş rauntluk meşakkatli bir maçta şampiyonluk kemerini savunduktan sonra , dövüşten sonra özür dilemek için kardeşini arar, ancak Joey, Salvy'nin diğer tarafta olduğunu varsayıp ona hakaret etmeye ve küfretmeye başlayınca Jake sessizce asılır. yukarı. Kardeşinden uzaklaşan Jake, kariyerinin düşüşe geçtiğini görür ve 1951'deki son karşılaşmalarında unvanını Sugar Ray Robinson'a kaptırır.

1956 yılına gelindiğinde yaşlı ve kilolu Jake emekli oldu ve ailesiyle birlikte Miami'ye taşındı . Vickie, sahibi olduğu gece kulübünde bütün gece dışarıda kaldıktan sonra ona boşanmak ve çocuklarının tam velayetini istediğini söyler. Ayrıca yakınlarına gelirse polisi aramakla tehdit ediyor. Daha sonra kulübünde reşit olmayan kızları erkeklerle tanıştırdığı için tutuklandı. Şampiyonluk kemerindeki mücevherleri kullanarak ceza davasından rüşvetle kurtulma girişiminde başarısız oldu. 1957'de hapse girer, talihsizliğini üzüntüyle sorgular ve çaresizlik içinde ağlar. 1958'de New York'a döndüğünde Joey ile karşılaşır ve Joey, kucaklaşmasını gönülsüzce kabul eder.

1964'te Jake çeşitli kulüplerde stand-up komedisi sergiliyor. Bir gösteriden önce sahne arkasında LaMotta, sahneye çıkmadan önce On the Waterfront'tan sahnelerden alıntılar yaparak ve "Patron benim" diye slogan atarak gölge boksu yaparak performansına hazırlanıyor .

Post a Comment

Daha yeni Daha eski