Nostalji Defteri

 



Orijinal İsmi: Indiana Jones And Raiders of The Lost Ark
Vizyon Tarihi: 1 Haziran 1983
Süre: 115dk
Yönetmen: Steven Spielberg
Yapımı: 1981 - ABD












Kayıp Ark'ın Baskıncıları [b], George Lucas ve Philip Kaufman'ın bir hikayesine dayanan, Lawrence Kasdan'ın senaryosundan Steven Spielberg tarafından yönetilen1981 yapımı bir Amerikan aksiyon-macera filmidir . 1936'da geçen filmde Harrison Ford , bir orduyu yenilmez kıldığı söylenen,uzun süredir kayıp olan Ahit Sandığı'nı kurtarmak için Nazi Alman güçleriyle yarışan, dünyayı dolaşan bir arkeolog olan Indiana Jones'u canlandırıyor. Eski romantik ilgisi Marion Ravenwood ( Karen Allen ) ile bir araya gelen Jones, rakip arkeolog René Belloq'un ( Paul Freeman ) Nazilere Ark'a ve onun gücüne rehberlik etmesini engellemek için yarışır.

Lucas , 1970'lerin başında Raiders of the Lost Ark'ı tasarladı . 20. yüzyılın başındaki seri filmleri modernleştirmeyi amaçlayan Kaufman, filmin amacının Ark olduğunu öne süren Kaufman'la birlikte bu fikri daha da geliştirdi. Lucas sonunda 1977 yapımı Star Wars filmini geliştirmeye odaklandı . Raiders of the Lost Ark'ın geliştirme çalışmaları, birkaç ay sonra projeye katılan Spielberg ile bu fikri paylaştığı yıl yeniden başladı. İkilinin filmin dekorları ve dublörleri için fikirleri olsa da aralarındaki anlatı boşluklarını doldurması için Kasdan'ı işe aldılar. Ana çekimler Haziran 1980'de 20  milyon dolarlık bir bütçeyle başladı ve Eylül ayında sona erdi. Çekimler İngiltere'deki Elstree Stüdyoları'ndaki setlerde ve çoğunlukla La Rochelle , Fransa, Tunus ve Hawaii'deki mekanlarda gerçekleştirildi.

Yayın öncesi anketler, özellikle Superman II ile karşılaştırıldığında, 12 Haziran 1981'de vizyona girene kadar filme izleyicinin çok az ilgi gösterdiğini gösterdi . Buna rağmen Raiders of the Lost Ark, dünya çapında yaklaşık 354 milyon dolar hasılatla yılın en çok hasılat yapan filmi oldu  ve bir yılı aşkın süre bazı sinemalarda gösterime girdi. Aynı zamanda kritik bir başarıydı; dekorları, mizahı ve aksiyonuyla övgü topladı. Film birçok ödüle aday gösterildi ve diğer ödüllerin yanı sıra beş Akademi Ödülü , yedi Saturn Ödülü ve bir BAFTA kazandı .

Kayıp Ark'ın Baskıncıları artık şimdiye kadar yapılmış en iyi filmlerden biri olarak kabul ediliyor ve popüler kültür üzerinde kalıcı bir etki yaratarak çeşitli medya kanallarında çok sayıda taklitçinin ortaya çıkmasını sağladı ve diğer film yapımcılarına ilham verdi. Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi filmi 1999 yılında Ulusal Film Sicilinde muhafaza edilmek üzere seçti. Raiders of the Lost Ark, Indiana Jones serisinin ilk girişidir ve dört filmi daha içerir: Temple of Doom (1984), Last Crusade (1989), Kingdom of the Crystal Skull (2008) ve Dial of Destiny (2023)—bir televizyon dizisi , video oyunları , çizgi romanlar , romanlar , tema parkı etkinlikleri ve oyuncaklar.

KONUSU:
1936'da Amerikalı arkeolog Indiana Jones, bubi tuzaklı bir Peru tapınağından Altın İdol'ü kurtardı . Rakip arkeolog René Belloq onu köşeye sıkıştırır ve idolü çalar; Jones bekleyen yüzen bir uçakla kaçar . Amerika Birleşik Devletleri'ne döndükten sonra Jones'a, iki Ordu İstihbarat ajanı, Nazi Alman kuvvetlerinin Mısır'ın Tanis kentinde kazı yaptığı konusunda bilgi verir ve telgraflarından birinde Jones'un eski akıl hocası Abner Ravenwood'dan bahsedilir. Jones, Nazilerin , Adolf Hitler'in ordularını yenilmez kılacağına inandığı Ahit Sandığı'nı aradıkları sonucuna varıyor . Ajanlar önce Ark'ı kurtarmak için Jones'u işe alır.

Jones, Nepal'deki bir barda , Jones'un bir zamanlar yasadışı bir ilişki yaşadığı Ravenwood'un kızı Marion ile yeniden bir araya gelir ve Ravenwood'un öldüğünü öğrenir. Bar, Marion'dan bir madalyon almaya gelen Gestapo ajanı Arnold Toht ile çıkan kavga sırasında ateşe verilir. Toht, madalyonu alevlerden kurtarmaya çalışır, ancak yalnızca elindeki görüntüyü yakar. Jones ve Marion madalyonu alıp kaçarlar.

Kahire'ye giden ikili, Jones'un arkadaşı Sallah'la tanışır . Sallah, Belloq'un, Toht'un elindeki yanıklardan tamamlanmamış bir madalyon kopyası yapan Nazilere yardım ettiğini açıkladı. Nazi askerleri ve paralı askerler Jones'a saldırır ve görünüşe göre Marion öldürülür ve Jones'u umutsuz bırakır. Bir imam, Jones için madalyonun şifresini çözer ve bir tarafında Ark'ı rahatsız etmeye karşı bir uyarı bulunduğunu, diğer tarafında ise Ark'ın yerini tespit etmek için kullanılan " Ra asası"nın tüm ölçülerini taşıdığını ortaya çıkarır. Jones ve Sallah, Nazilerin Nazilerin bunu fark ettiğini fark eder. Yanlış yeri kazıyorlar, Nazi kazı alanına sızıyorlar ve Ark'ın dinlenme yeri olan Ruh Kuyusu'nu bulmak için madalyonu ve Ra'nın doğru büyüklükteki asasını kullanıyorlar. Altın, karmaşık bir şekilde dekore edilmiş bir sandık olan Ark'ı alırlar, ancak Belloq ve Naziler onları keşfeder ve onu ele geçirir. Belloq'un esir tuttuğu Jones ve Marion kuyunun içinde mühürlenir, ancak ikili kaçar ve Jones, Ark'ı taşıyan bir kamyonu yakalar. Jones, Marion'un yanı sıra Ark'ı bir vapurla Londra'ya taşımayı ayarlar . Bir Alman denizaltısı vapurun önünü keser ve Ark ile Marion'u ele geçirir; Jones gizlice denizaltıya biner. Gemi, Belloq'un Ark'ı Hitler'e sunmadan önce gücünü test etmeyi planladığı Ege Denizi'ndeki bir adaya gider.

Adada Jones, Nazi grubunu pusuya düşürür ve Ark'ı yok etmekle tehdit eder, ancak Belloq, Jones'un tarihsel açıdan bu kadar önemli bir şeyi asla yok etmeyeceği sonucuna vardıktan sonra teslim olur ve ayrıca Jones'un Ark'ın gücünün gerçek olup olmadığını bilmek istediğini varsayar. Belloq törenle Ark'ı açarken içeride yalnızca kum bulduğunda Naziler Jones ve Marion'u test alanında zapteder. Jones'un talimatı üzerine o ve Marion, kendisini kapatmadan önce Belloq, Toht ve toplanmış Nazileri öldüren ruhları, alevleri ve enerji ışınlarını serbest bırakan açık Ark'a bakmaktan kaçınmak için gözlerini kapatırlar. Jones ve Marion gözlerini açtıklarında bölgenin cesetlerden temizlendiğini ve bağlarının kaldırıldığını gördüler.

Washington DC'de Amerika Birleşik Devletleri hükümeti Jones'u Ark'ı güvence altına aldığı için ödüllendiriyor. Jones'un ısrarına rağmen ajanlar Ark'ın yalnızca "en iyi adamların" çalışması için açıklanmayan bir yere taşındığını belirtiyor. Geniş bir depoda Ark sandıklara konulur ve diğer sayısız sandıkların arasında saklanır.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski