Nostalji Defteri

 





Orjinal ismi: Full Metal Jacket
Vizyon Tarihi: 6 Ekim 1995
Süre: 116dk
Yönetmen: Stanley Kubrick
Şimdi İzle: Apple TV+ , Google Play 














KONUSU:
Vietnam Savaşı sırasında, bir grup asker Parris Adası'ndaki Birleşik Devletler Deniz Piyadeleri eğitim tesisine gelir. Tatbikat eğitmeni Topçu Çavuş Hartman, onları savaşa hazırlamak için sert yöntemler kullanıyor. Acemiler arasında, Hartman'ın "Gomer Pyle" lakabını taktığı aşırı kilolu ve aptal Leonard Lawrence ve Hartman'ın giriş konuşmasını John Wayne izlenimiyle kestikten sonra "Joker" adını alan bilge J.T. Davis var.

Eğitim kampı sırasında Hartman, Joker'i takım lideri olarak atar ve onu Pyle'ın gelişmesine yardımcı olmakla görevlendirir. Bir akşam hijyen kontrolü yaparken Hartman, Pyle'ın ayak dolabının kilidinin açık olduğunu fark eder. Hırsızlık belirtileri olup olmadığını incelerken, içinde bir jöleli çörek keşfeder, Pyle'ın ihlalleri için müfrezeyi suçlar ve Pyle tarafından işlenen herhangi bir ihlalin müfrezedeki diğer herkes için bir ceza kazanacağı bir toplu cezalandırma politikası benimser. Ertesi gece, acemiler, Joker'in isteksizce katıldığı bir battaniye partisiyle Pyle'ı puslandırır. Bunu takiben, Pyle, nişancılık konusunda özel bir uzmanlık göstererek, kendini örnek bir acemi olarak yeniden keşfediyor gibi görünüyor. Bu Hartman'ı memnun eder, ancak Pyle'ın tüfeğiyle konuştuğunu gördükten sonra Pyle'ın zihinsel bir çöküntü yaşamış olabileceğine inanan Joker'i endişelendirir. Acemiler mezun olur, ancak Parris Adası'ndan ayrılmadan önceki gece, yangın nöbeti görevinde olan Joker, Pyle'ı kışla tuvaletinde servis tüfeğini canlı mühimmatla doldururken, tatbikat komutlarını yerine getirirken ve yüksek sesle Rifleman's Creed'i okurken keşfeder. Hartman kargaşayla uyanır ve müdahale etmeye çalışır, ancak Pyle intihar etmeden önce onu vurur ve öldürür ve Joker'i dehşete düşürür.

Ocak 1968'de Joker bir çavuştur ve bir savaş fotoğrafçısı olan meslektaşı Private First Class "Rafterman" ile birlikte Stars and Stripes gazetesi için Da Nang'da yaşamaktadır. Tet Taarruzu başlar ve üs saldırıya uğrar, ancak tutar. Ertesi sabah, Joker ve Rafterman, Joker'in Parris Adası'nda tanıştığı bir arkadaşı olan Çavuş "Kovboy"u aradığı ve onunla yeniden bir araya geldiği Phu Bai'ye gönderilir. Ancak, takım lideri teğmen Walter J. "Touchdown" Schinoski, kısa süre sonra ortadan kaldırılan iki NVA keskin nişancısı tarafından öldürüldü. Huế Muharebesi sırasında, bir bubi tuzağı manga lideri Çavuş Crazy Earl'ü öldürür ve komutayı Kovboy'a bırakır. Şehirde kaybolan ekip, iki üyeyi öldüren bir Viet Cong keskin nişancısı tarafından pusuya düşürülür. Ekip keskin nişancının bulunduğu yere yaklaşırken Kovboy öldürülür.

Komutayı üstlenen manga makineli tüfekçi "Animal Mother", keskin nişancıya bir saldırı düzenler. Joker önce onu bulur, ancak M16 tüfeği tutukluk yapar ve keskin nişancıyı varlığına karşı uyarır. Keskin nişancı ateş açtığında, genç bir kız olduğu ortaya çıkar. Rafterman onu vurur ve ölümcül şekilde yaralar. Ekip keskin nişancıya yaklaşırken, ölüm için yalvarır ve onu öldürmek mi yoksa acı içinde ölüme terk etmek mi konusunda bir tartışmaya yol açar. Hayvan Anne merhametle öldürmeyi kabul eder, ancak yalnızca Joker bununla başa çıkarsa ve biraz tereddüt ettikten sonra Joker onu vurur. Daha sonra, gece çöktüğünde, Deniz Piyadeleri "Mickey Mouse March" şarkısını söyleyerek kampa dönerler. Joker'in düşüncelerinin bir anlatımı, "boktan bir dünyada" olmasına rağmen, hayatta olduğu için mutlu olduğunu ve artık korkmadığını aktarıyor.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski