Nostalji Defteri






Orijinal İsmi: The Elephant Man
Vizyon Tarihi: 16 Ekim 2020
Süre: 124dk
Tür: DramTarih
Yönetmen: David Lynch
Senarist: David Lynch , Christopher De Vore , Eric Bergren
Yapımı: 1980 - ABD
Şimdi İzle: MUBI Powered by JustWatch









KONUSU:

Film, keşfedilmemiş bir Afrika adasında Merrick'in annesini vuran vahşi Afrika filleriyle başlar, ardından dumanın içinde bir bebeğin (sıçan, tavşan, köpek, maymun, fok kürk manto ve Noel Baba maskeli Küçük Albert Deneyi) veya kaplumbağanın ağlamasıyla devam eder.

Londra Hastanesi'nde cerrah olan Frederick Treves, John Merrick'i Londra'nın Doğu Yakası'nda Viktorya dönemine ait bir ucube gösterisinde bulur ve burada vahşi elebaşı Bay Bytes tarafından tutulur. Kafası kapüşonlu tutulur ve onu zihinsel engelli olarak gören "sahibine" Treves tarafından muayene için hastaneye getirilmesi için para ödenir.

Treves, Merrick'i meslektaşlarına sunar ve deforme olmuş kafatasını vurgular, bu da onu başı dizlerinin üzerinde uyumaya zorlar, çünkü uzanırsa boğulurdu. Merrick dönüşünde, Bytes tarafından o kadar kötü bir şekilde dövülür ki, tıbbi yardım için Treves'i aramak zorunda kalır. Treves onu hastaneye geri getirir.

Diğer hemşireler ondan çok korktuğu için Merrick'e hastane başhekimi Bayan Mothershead bakıyor. Hastanenin Valisi Bay Carr Gomm, hastane "tedavi edilemezleri" kabul etmediği için Merrick'in barındırılmasına karşıdır.

Merrick'in ilerleme kaydedebileceğini kanıtlamak için Treves, onu birkaç konuşma cümlesi ve 23. Mezmur'un bir bölümünü söylemesi için eğitir. Carr Gomm bu hileyi görür, ancak ayrılırken Merrick Mezmur'un tamamını okumaya başlar. Merrick doktorlara okumayı bildiğini ve 23. Mezmur'u ezberlediğini çünkü en sevdiği olduğunu söyler. Carr Gomm kalmasına izin verir ve Merrick zamanını Treves ile sohbet ederek ve penceresinden görebileceği bir katedral modeli inşa ederek geçirir.

Merrick, Treves ve karısıyla çay içer ve onların nezaketinden o kadar etkilenir ki onlara annesinin resmini gösterir. Annesi için bir "hayal kırıklığı" olması gerektiğine inanıyor, ancak onu "sevimli arkadaşlarıyla" görmekten gurur duyacağını umuyor. Merrick, kendisine Romeo ve Juliet'in bir kopyasını veren aktris Madge Kendal da dahil olmak üzere odalarına misafir almaya başlar; ondan bazı replikler çalarlar ve Kendal Merrick'i öper.

Merrick hızla yüksek sosyete için bir merak nesnesi haline gelir ve Bayan Mothershead, hala bir ucube olarak sergilendiğine dair endişelerini dile getirir. Treves kendi eylemlerinin ahlakını sorgulamaya başlar. Bu arada, Jim adında bir gece bekçisi, geceleri "Fil Adam"a aval aval bakmak için gelen yerlilere bilet satmaya başlar.

Merrick'in ikametgahı meselesi bir hastane konseyi toplantısında sorgulanır, ancak gelini Alexandra'ya haber gönderen hastanenin kraliyet patronu Kraliçe Victoria'nın emriyle kalıcı ikametgahı garanti edilir. Ancak, Jim'in gürültülü gece gösterilerinden biri sırasında Merrick, Bytes tarafından kaçırılır. Bir tanık bunu Treves'e bildirir ve Treves Jim'le yaptıklarıyla yüzleşir; Jim daha sonra Mothershead tarafından kovulur.

Bytes, Merrick'i bir kez daha sirk cazibe merkezi olarak yola çıkarır. Belçika'daki bir "gösteri" sırasında, zayıf ve ölmek üzere olan Merrick, sarhoş bir Bytes'ın onu geceleri bazı maymunlarla birlikte bir kafese kilitlemesine ve ölüme terk etmesine neden olur. Merrick, ucube şovu cazibe merkezleri tarafından serbest bırakılır.

Londra'ya döndükten sonra, Liverpool Street istasyonunda birkaç genç erkek tarafından taciz edilir ve yanlışlıkla genç bir kızı yere serer. Merrick öfkeli bir kalabalık tarafından kovalanır, maskesi düşürülür ve köşeye sıkıştırılır. "Ben fil değilim! Ben bir hayvan değilim! Ben bir insanım! Ben... Ben ... a ... adamım!" çökmeden önce.

Polisler Merrick'i ve Treves'i hastaneye geri götürür. Sağlığının bir kısmını geri kazanıyor, ancak kronik obstrüktif akciğer hastalığından ölüyor. Treves ve Mothershead, Prenses Alexandra'ya eşlik eden Merrick'i büyülü bir pandomim izlemeye götürür. Kendal daha sonra sahneye çıkar ve performansı ona ithaf eder ve gururlu Merrick seyirciler tarafından ayakta alkışlanır.

Hastaneye döndüğünde Merrick, Treves'e yaptığı her şey için teşekkür eder ve katedral modelini tamamlar. "Bitti" diyerek yatağa sırt üstü yatar ve ölür. Lord Tennyson'ın "Hiçbir Şey Ölmeyecek" sözünden alıntı yapan annesinin vizyonuyla teselli edilir.

#TheElephantMan #FilAdam #80s

Post a Comment

Daha yeni Daha eski