Nostalji Defteri

 



Orijinal İsmi: Once Upon A Time In America
Vizyon Tarihi: 1 Haziran 1984
Süre: 251dk
Yönetmen: Sergio Leone
Şimdi İzle: Disney+ , TV+ Powered by JustWatch













Bir Zamanlar Amerika'da ( İtalyanca : Amerika'da C'era una volta ), İtalyan film yapımcısı Sergio Leone'nin ortak yazıp yönettiği, Robert De Niro ve James Woods'un başrollerini paylaştığı, 1984 yapımı destansı bir suç filmidir . Yapımcılığını The Ladd Company , Embassy International Pictures , PSO Enterprises ve Rafran Cinematografica'nın üstlendiğive dağıtımcılığını Warner Bros.'un yaptığı bir İtalyan-Amerikan [3] girişimi olan film , Harry Gray'in The Hoods adlı romanından uyarlanıyorve en iyi arkadaşların hayatlarını anlatıyor. David "Noodles" Aaronson ve Maximilian "Max" Bercovicz , New York City'nin organize suç dünyasında Yahudi gangsterler olarak öne çıkanbir grup Yahudi getto gencine liderlik ediyorlar . Film, Amerikan toplumunda gangsterlerin yükselişiyle birlikte çocukluktaki arkadaşlıklar, aşk, şehvet, açgözlülük, ihanet, kayıp ve bozulmuş ilişkiler temalarını araştırıyor.

Bu, Leone'nin beş yıl sonraki ölümünden önce yönettiği son film ve 13 yıl sonra yönettiği ilk uzun metrajlı filmdi. Aynı zamanda Leone'nin Bir Zamanlar Batı'da (1968) ve Duck, You Sucker!'ı da içeren Bir Zamanlar Üçlemesi'nin üçüncü bölümüdür. (1971). [5] Görüntü yönetmenliği Tonino Delli Colli'ye , filmin müzikleri ise Ennio Morricone'ye aitti . Leone başlangıçta üç saatlik iki film, ardından 269 dakikalık (4 saat 29 dakika) tek bir versiyon öngördü, ancak dağıtımcılar bunu 229 dakikaya (3 saat 49 dakika) kısaltmaya ikna edildi. Amerikalı dağıtımcılar The Ladd Company, süreyi 139 dakikaya (2 saat 19 dakika) kısalttı ve Leone'nin katılımı olmadan sahneleri kronolojik sıraya göre yeniden düzenledi.

ABD düzenlemesi, Amerika Birleşik Devletleri'nde kritik ve ticari bir fiyaskoydu ve her iki versiyonu da gören eleştirmenler, yapılan değişiklikleri sert bir şekilde kınadı. Orijinal "Avrupa kurgusu" kritik bir favori olarak kaldı ve özellikle gangster türünde olmak üzere tüm zamanların en iyi filmleri listelerinde sıklıkla yer alıyor .

KONUSU:
1933'te üç haydut, "Noodles" adında bir adamı arar ve bilgi almak için insanlara işkence yapar. Sahiplerin binanın içindeki gizli bir afyon sığınağına girip Noodles'ı uyardığı bir Wayang tiyatrosuna girerler . Kayıtsız, uyuşturulmuş ve kaçakçı Patrick Goldberg, Philip Stein ve Maximilian Bercovicz'in ölümünü anlatan bir gazeteyi elinde tutuyor . Polisin onların cesetlerini çıkarırken gözlemlediğini hatırlıyor; Max tanınmayacak kadar yanmıştı. Noodles yakalanmaktan kurtulur ve şehri yalnız ve parasız bırakır.

1921'de David "Noodles" Aaronson ve arkadaşları "Patsy" Goldberg, "Cockeye" Stein ve Dominic, Manhattan'ın Aşağı Doğu Yakası'nda sokak çocukları olarak mücadele ederek yerel patron Bugsy için küçük suçlar işliyorlar. Max, soygunlarından birini engeller ancak ganimeti yolsuzluk yapan bir polis memuru Whitey tarafından ondan çalınır. Daha sonra memura şantaj yaparlar, onu reşit olmayan bir fahişe olan Peggy ile seks yaparken yakalarlar ve beş genç, Bugsy ile aynı düzeyde polis korumasına sahip bir çete kurarlar. Max ve Noodles çok iyi arkadaş olurlar.

Grup, Noodles'ın kaçak içkiyi saklama fikrini uyguladıktan sonra sıralamalarda yükselir. Kazançlarının yarısını bir tren istasyonunun dolabına saklıyorlar ve anahtarını doğrudan faaliyetleriyle ilgisi olmayan arkadaşları "Şişman Moe"ya veriyorlar. Noodles, Moe'nun dansçı ve oyuncu olmayı hayal eden kız kardeşi Deborah'a aşıktır. Artık rakip olan Bugsy, sonunda çocukları pusuya düşürür ve Noodles'ın kollarında ölen küçük Dominic'i vurur. Genç Noodles öfkeyle Bugsy'yi öldürür, bir polis memurunu yaralar ve hapis cezasına çarptırılır.

Noodles 1930'da serbest bırakılır ve şimdi Yasak sırasında içki kaçakçılığı yapan başarılı arkadaşlarına yeniden katılır . Onlarla yaptığı ilk iş, bir mücevher çalışanı ve ara sıra Carol adında bir fahişeyi muhbir olarak kullanan bir elmas soygunudur. Soygun sırasında Carol, Noodles'ı ona vurmaya ikna eder ve ardından ona tecavüz eder; daha sonra Max'in moll'u olmaya devam eder . İşin , rekabeti ortadan kaldırmak için bir Sendika figürü tarafından görevlendirilmiş olması, Max'in aksine hiyerarşiden hoşlanmayan ve politik hırslardan yoksun olan Noodles'ın hoşuna gitmiyor. Ekip, Teamsters'ın sendika patronu Jimmy O'Donnell'e koruma sağlar, ancak Noodles daha sonra Max'in bu bağları derinleştirme planını reddeder.

Deborah'yla gerçek bir yakınlık kurmaya çalışan Noodles, onu lüks bir randevuya götürür ve burada Hollywood'da kariyer yapma planlarını açıklar. Geri dönüş yolculuklarında hayal kırıklığına uğramış Noodles, limuzinde ona tecavüz eder. Daha sonra Deborah'ın California'ya giden trene binişini izlerken onun soğukkanlılığıyla karşılaşır.

Çetenin başarısı, 1933'te Yasağın kaldırılmasıyla sona erer. Max , Noodles ve Carol'ın intihar görevi olarak gördüğü New York Federal Rezerv Bankası soygununu önerir. Carol, Noodles'ı daha hafif bir suç hakkında polise bilgi vermeye ikna eder ve kısa süreli hapis cezasının Max'in hırsını yatıştıracağını umar. Noodles polisi aradıktan sonra Max, doğaçlama gibi görünen bir tartışma sırasında onu bayıltır. Bu, önsözde gösterilen olaylara yol açar: bilinci yerine gelip Max, Patsy ve Cockeye'nin polis tarafından öldürüldüğünü öğrendikten sonra, suçluluk duygusu içindeki Noodles afyon mağarasında saklanır. Moe'yu kurtarır ancak yeni kız arkadaşı Eve'in öldürüldüğünü ve demiryolu dolabı parasının ortadan kaybolduğunu öğrenir. Çetesi öldürülen ve kendisi de Sendika haydutları tarafından avlanan Noodles, Buffalo'ya " Robert Williams" takma adı altında yerleşir.

1968'de Noodles'a, Beth Israel Mezarlığı'nın yeniden geliştirildiği ve sevdiklerini yeniden gömmesi istendiği konusunda geç bilgi verilir. Soruşturma üzerine mektubu gönderen haham ona, ölen üç arkadaşının cesetlerinin o zamandan beri Riverdale'e taşındığını bildirdi . Birinin kimliğini çıkardığını fark eden Noodles, Manhattan'a döner ve Moe'nun yanında kalır. Noodles, Riverdale mozolesinin içinde demiryolu dolabının anahtarını bulur. Hatıra plaketinin üzerindeki yazı, yanlış bir şekilde mozolenin bizzat Noodles tarafından dikildiğini belirtiyor.

Dolapta para dolu bir çanta ve bunun bir sonraki işi için peşinat olduğunu belirten bir not ortaya çıkar. Noodles, tartışmalı ABD Ticaret Bakanı Christopher Bailey'e yönelik suikast girişimi haberlerini izliyor . Raporda hâlâ Teamsters'ın patronu olan Jimmy O'Donnell'in Bailey yolsuzluk skandalıyla arasına mesafe koyduğu görülüyor. Noodles, Carol'ı Bailey Vakfı tarafından yönetilen bir huzurevinde bulur. Max'in onları polise haber vermeleri için manipüle ettiğini ve ilk önce ateş açtığını , babası gibi bir akıl hastanesinde ölmek yerine genç ölmeyi istediğini söyler.

Onu huzurevinin ithaf fotoğrafında gören Noodles, hâlâ oyuncu olan Deborah'ın izini sürer. [a] Ona Bailey'nin malikanesindeki bir partiye davetini anlatır. Deborah, Bailey'nin sevgilisi olduğunu itiraf eder ve Noodles'a, acı verici açıklamalarla karşılaşmadan gitmesi için yalvarır. Deborah'ın tavsiyesini dikkate almayan Noodles, dışarıda Bailey'nin daha genç bir Max'e benzeyen oğlunu görür.

Partide Noodles, kendisinin aslında Max olduğunu ve polisin ve Sendikanın yardımıyla sahte ölüm uydurduğunu, çetenin parasını çaldığını ve kendisini Teamsters bağlantılı bir politikacı olarak yeniden icat ettiğini ortaya çıkaran Bailey ile tanışır. Deborah'ı yıllar önce metresi yaptığını doğruluyor. Yıkımla ve Teamster suikastının hayaletiyle karşı karşıya kalan Max, Noodles için yaptığı işin onu öldürmek olduğunu açıklar. Noodles, ona inatla Bailey kimliğiyle atıfta bulunarak reddediyor ve onun gözünde Max'in çeteyle birlikte öldüğünü açıklıyor. Noodles malikaneden ayrılırken bir çöp kamyonu çalışıyor ve muhtemelen Max olan bir adam, kamyon aralarından geçene kadar girişten Noodles'a doğru yürüyor. Noodles kamyonun helezon konveyörünün çöp öğüttüğünü görüyor ama adam ortalıkta görünmüyor.

1933'te Noodles, arkadaşlarının ölümünden sonra afyon dükkanına girer, uyuşturucuyu alır ve geniş bir şekilde sırıtır.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski