Nostalji Defteri

 



Orijinal İsmi: Platoon
Vizyon Tarihi: 24 Aralık 1986
Süre: 120dk
Yönetmen: Oliver Stone
Senarist: Oliver Stone












Platoon , Oliver Stone tarafından yazılan ve yönetilen, başrollerinde Tom Berenger , Willem Dafoe , Charlie Sheen , Keith David , Kevin Dillon , John C. McGinley , Forest Whitaker ve Johnny Depp'in yer aldığı 1986 yapımı bir Amerikan savaş filmidir . Stone'un yönettiği, Vietnam Savaşı filmlerinden oluşan üçlemenin ilk filmi olan bu filmi , 4 Temmuz'da Doğdu (1989) ve Cennet ve Dünya (1993)izlediStone'un savaş deneyimine dayanan film, Vietnam'da görev yapan yeni bir ABD Ordusu gönüllüsünün (Sheen) Müfreze Çavuşu ve Manga Lideri (Berenger ve Dafoe) müfrezenin ve savaşın ahlakı üzerine tartışırken konu ediliyor.

Stone senaryoyu , John Wayne'in Yeşil Bereliler filminde tasvir edilen savaş vizyonuna karşı koymak için Vietnam'da ABD'li bir piyade olarak yaşadığı deneyimlere dayanarak yazdı . Midnight Express ve Scarface gibi filmlerin senaryolarını yazmasına rağmen Stone, Hemdale Film Corporation projeyi Salvador'la birlikte satın alana kadar filmi geliştirmekte zorlandı . Çekimler Şubat 1986'da Filipinler'de yapıldı ve 54 gün sürdü. Platoon, Vietnam Savaşı gazisi tarafından yazılan ve yönetilen ilk Hollywood filmiydi. [3]

Platoon vizyona girdikten sonra Stone'un yönetmenliği ve senaryosu, görüntü yönetmenliği, savaş sahnelerinin gerçekçiliği ve Sheen, Dafoe ve Berenger'in performanslarıyla büyük beğeni topladı. Film, gösterime girdikten sonra gişe başarısı yakaladı ve 6 milyon dolarlık bütçesine karşılık yurt içinde 138,5 milyon dolar hasılat elde ederek 1986'nın en yüksek hasılat yapan üçüncü yerli filmi oldu . Film, 59. Akademi Ödülleri'nde sekiz Akademi Ödülü'ne aday gösterildi ve En İyi Film , En İyi Stone Yönetmeni , En İyi Ses ve En İyi Film Kurgusu dahil dört ödül kazandı .

1998'de Amerikan Film Enstitüsü , Platoon'u " AFI'nin 100 Yılı... 100 Film " anketinde 83. sıraya yerleştirdi . Film, 2019 yılında Kongre Kütüphanesi tarafından "kültürel, tarihi veya estetik açıdan önemli" olarak Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Film Sicilinde korunmak üzere seçildi .

KONUSU:
1967'de ABD Ordusu gönüllüsü Chris Taylor Güney Vietnam'a gelir ve Kamboçya sınırı yakınındaki 25. Piyade Tümeni'nin piyade müfrezesine atanır . Müfreze resmi olarak genç ve deneyimsiz Teğmen Wolfe'un komutası altında olmasına rağmen , askerler bunun yerine onun daha yaşlı ve daha deneyimli iki astına itaat ediyorlar: alaycı Başçavuş Barnes ve daha şefkatli Çavuş Elias.

Taylor, Barnes, Elias ve diğer deneyimli askerlerle birlikte Kuzey Vietnam Ordusu kuvvetlerine bir gece pusu kurmak üzere görevlendirilir . Kısa bir çatışmaya yol açan bir NVA devriyesi belirir. Taylor yaralanırken başka bir yeni üye olan Gardner öldürülür. Taylor, yardım istasyonundan üsse döndüğünde Elias ve esrar içenlerden oluşan çevresi ile bağ kurarken, Barnes ve onun daha sert yanlısı takipçilerinden uzak durur.

Sonraki bir devriye sırasında iki asker bubi tuzağı nedeniyle , diğeri ise görünmeyen saldırganlar tarafından öldürüldü . Zaten gergin olan müfreze, yakındaki bir köyde düşmanın erzak deposunu keşfettiklerinde daha da sinirlenir. Barnes, köy şefini köylülerin NVA'ya yardım edip etmediği konusunda agresif bir şekilde sorguya çeker ve onunla yüzleştiğinde karısını öldürür. Daha sonra adamın küçük kızının başına silah dayayarak şeften bilgi talep ediyor. Elias gelir ve Barnes'tan tiksinerek ona saldırır. Yumruklu kavgaları, erzakların yok edilmesini ve köyün yerle bir edilmesini emreden Wolfe tarafından bölünür. Elias, Wolfe'un neden harekete geçmediğini öğrenmek ister ve Wolfe aptalı oynar. Taylor daha sonra iki kızın Barnes'ın adamları tarafından toplu tecavüze uğramasını engeller.

Müfreze üsse döndüğünde, bölük komutanı Yüzbaşı Harris, yasadışı bir cinayetin meydana geldiğini öğrenmesi halinde askeri mahkemeye başvuracağını söyler ve Elias, fırsat verilirse Barnes aleyhinde ifade vereceğini açıkça belirtir. Bir sonraki devriyede müfreze pusuya düşürülür ve bir çatışmada sıkıştırılır ve Wolfe, Barnes onu durdurmadan önce yanlışlıkla kendi birimine bir topçu saldırısı yönlendirdiğinde durum daha da kötüleşir. Elias, yan taraftaki düşman birliklerinin yolunu kesmek için Taylor, Rhah ve Crawford'u alırken, Barnes müfrezenin geri kalanına geri çekilmelerini emreder ve Elias'ın grubunu bulmak için ormana geri döner. Barnes, Elias'ı tek başına bulur ve onu vurur, ardından diğerlerine Elias'ın öldüğünü söyler. Müfreze helikopterle çıkarken, NVA askerleri tarafından kovalanan ve sonunda onu öldüren ölümcül şekilde yaralanmış Elias'ın ormandan çıktığını görürler. Taylor, Barnes'ın Elias'ın ölümüne karşı diğerlerini dehşete düşüren soğuk ve pasif tepkisini fark eder ve bunun sorumlusunun kendisi olduğunu anlar.

Üsse döndüğünde , Barnes onlara kulak misafiri olup odaya girip onlarla alay ettiğinde Taylor, misilleme olarak grubuyla Barnes'ı parçalamaya ikna etmeye çalışır. Taylor daha sonra Barnes'a saldırır, ancak hızla bunalıma girer ve Barnes, ayrılmadan önce bir itme hançeriyle Taylor'ı gözünün yanından keser .

Müfreze, savunma pozisyonlarını korumak için ön cepheye geri gönderilir; burada Taylor, Francis adlı başka bir askerle bir siperliği paylaşır. O gece büyük bir PDA saldırısı meydana gelir ve savunma hatları kırılır. Savaş sırasında Taylor ve Francis, siperlerini havaya uçuran bir RPG'den kaçınır, cesaretlerini toplar ve birçok düşman askerini öldürür. Wolfe ve Barnes'ın takipçilerinin çoğu da dahil olmak üzere müfrezenin çoğu, sonraki savaşta öldürülürken, bir NVA avcısı bir intihar saldırısında tabur karargahını yok eder. Artık komutayı elinde bulunduran Yüzbaşı Harris, çevre içinde kalan tüm mühimmatın harcanması için hava desteğine emir verir. Kaosun ortasında Taylor, ağır yaralanan Barnes'la karşılaşır. Tam Barnes, Taylor'ı öldürmek üzereyken, her iki adam da bir hava saldırısıyla bilinçsizce yere serilir.

Taylor ertesi sabah kendine gelir, bir düşman tüfeği alır ve Barnes'ı yavaşça yerde sürünürken bulur. Barnes ona doktor çağırmasını emreder ama Taylor yanıt vermez. Taylor'ı onu öldürmeye cesaretlendiren Barnes, Taylor tarafından vurularak öldürülür. Savaştan zarar görmeden kurtulan Francis, kasıtlı olarak kendini bacağından bıçaklıyor ve Taylor'a iki kez yaralandıkları için evlerine dönebileceklerini hatırlatıyor. Bir helikopter iki adamı uzaklaştırırken Taylor, Rhah'a veda ediyor. Çavuş. Savaş sırasında bir cesedin altına saklanan Barnes'ın uşağı O'Neil'e müfrezenin geri kalanının komutası verilir. Şaşkına dönen Taylor, cesetlerle dolu çok sayıda kraterin üzerinden uçarken hıçkırarak ağlıyor ve savaşın onu nasıl sonsuza dek değiştirdiğini anlatıyor

Post a Comment

Daha yeni Daha eski