Nostalji Defteri

 



Orijinal İsmi: E.T. the Extra-Terrestrial
Süre: 115dk
Yönetmen: Steven Spielberg
Senarist: Melissa Mathison
Yapımı: 1982 - ABD












ET the Extra-Terrestrial (ya da kısaca ET ), yapımcılığını ve yönetmenliğini Steven Spielberg'in üstlendiği , senaryosu ise Melissa Mathison tarafından yazılan1982 yapımı Amerikan bilim kurgu filmidir . Dünya'da geride bırakılan ET adlı dünya dışı bir yaratıkla arkadaş olan Elliott adlı bir çocuğun hikayesini anlatıyor. Elliott, arkadaşları ve ailesiyle birlikte ET'nin eve dönüş yolunu bulmasına yardım etmenin bir yolunu bulmalıdır. Filmin başrollerinde Dee Wallace , Henry Thomas , Peter Coyote , Robert MacNaughton ve Drew Barrymore yer alıyor .

Filmin konsepti Spielberg'in ebeveynlerinin boşanmasından sonra yarattığı hayali bir arkadaşa dayanıyordu. 1980 yılında Spielberg, Mathison ile tanıştı ve gerçekleştirilmemiş Night Skies projesinden yeni bir hikaye geliştirdi . Mathison, iki aydan kısa bir süre içinde senaryonun iki kez yeniden yazılan ET ve Ben başlıklı ilk taslağını yazdı. Proje , ticari potansiyelinden şüphe duyan Columbia Pictures tarafından reddedildi. Universal Pictures sonunda senaryoyu 1 milyon dolara satın aldı. Çekimler 10,5 milyon dolarlık bir bütçeyle Eylül'den Aralık 1981'e kadar gerçekleşti. Çoğu filmin aksine ET , genç oyuncu kadrosunun ikna edici duygusal performanslarını kolaylaştırmak için kabaca kronolojik bir sırayla çekildi. Filmin animatronikleri Carlo Rambaldi tarafından tasarlandı .

ET , 26 Mayıs 1982'de Cannes Film Festivali'nin kapanış filmi olarak prömiyerini yaptı ve 11 Haziran 1982'de Amerika Birleşik Devletleri'nde gösterime girdi. Film, Star Wars'u geride bırakarak gişede büyük bir başarı yakaladı ve en çok hasılat yapan film oldu. Tüm zamanların filmi , Spielberg'in kendi Jurassic Park'ı 1993'te onu geçene kadar on bir yıl boyunca bu rekoru korudu. ET eleştirmenler tarafından neredeyse evrensel olarak beğenildi ve tüm zamanların en iyi filmlerinden biri olarak kabul edildi . 55. Akademi Ödülleri'nde dokuz dalda aday gösterilerek En İyi Orijinal Müzik , En İyi Görsel Efekt , En İyi Ses ve En İyi Ses Kurgusu ödüllerinin yanı sıra En İyi Film ve En İyi Yönetmen dallarında aday gösterildi . Ayrıca beş Saturn Ödülü ve iki Altın Küre Ödülü kazandı . Film, 20. yılını kutlamak için 1985'te ve 2002'de değiştirilmiş çekimler, görsel efektler ve ek sahnelerle yeniden gösterime girdi. Ayrıca 40. yıl dönümünü kutlamak için 12 Ağustos 2022'de IMAX'ta yeniden yayınlandı . 1994 yılında film, filmi "kültürel, tarihi veya estetik açıdan önemli" olarak nitelendiren Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi Ulusal Film Siciline eklendi .

KONUSU:

Uzaylılar, Kaliforniya ormanındaki bitki örneklerini toplamak için geceleri gizlice Dünya'yı ziyaret eder. İçlerinden biri uzaktaki şehrin ışıklarından büyülenerek gruptan ayrılıyor. ABD hükümetinin araçları geliyor ve ürkmüş yaratığı kovalıyor. Diğer uzaylılar onu Dünya'da bırakarak ayrılırlar. San Fernando Vadisi'ndeki yakındaki bir mahallede , on yaşındaki Elliott Taylor'ın şüpheleri, beyzbol topunu bir alet kulübesine attığında ve topun geri yuvarlandığında uyanır. O gecenin ilerleyen saatlerinde Elliott bir el feneriyle geri döner ve mısır saplarının arasındaki yaratığı keşfeder. diye bağırarak olay yerinden kaçıyor.

Ailesinin inanmamasına rağmen Elliott, uzaylıyı evine çekmek için bir şeker izi bırakır. Yatmadan önce uzaylının onun hareketlerini taklit ettiğini fark eder. Ertesi sabah Elliott, okuldan evde kalıp onunla oynamak için hasta numarası yapar. Uzaylı yanlışlıkla bir şemsiyeyi açıp onu ve aynı anda birkaç oda ötedeki Elliott'ı ürküttüğünde gösterilen, uzaylının düşüncelerini ve duygularını "hissedebiliyor".

O günün ilerleyen saatlerinde Elliott, ağabeyi Michael ve yedi yaşındaki kız kardeşi Gertie'yi uzaylıyla tanıştırır ve onu anneleri Mary'den saklamaya karar verir. Çocuklar uzaylıya kökenini sorduğunda, uzaylı kendi gezegen sistemini temsil eden birkaç topu havaya kaldırarak gösterir ve ölü krizantemleri canlandırarak güçlerini gösterir . Elliott'un parmağındaki küçük bir kesikte, parlayan parmak ucuyla iyileştirme gücünü gösteriyor.


ET tarafından eve telefon etmek için kullanılan derme çatma iletişim cihazı. Parçaları arasında Speak & Spell , plak çalar, daire testere bıçağı, alüminyum folyo kaplı bir şemsiye ve diğer elektronik eşyalarla dolu bir kahve kutusu yer alıyor.
Ertesi gün okulda Elliott, sarhoşluk belirtileri sergilemek (çünkü uzaylı Elliott'un evindedir, bira içiyor ve televizyon izliyor) ve biyoloji dersinde kurbağaları serbest bırakmak da dahil olmak üzere uzaylıyla çok daha güçlü bir empatik bağ deneyimlemeye başlar. Uzaylı, televizyonda Sessiz Adam'da John Wayne'in Maureen O'Hara'yı öpmesini izlerken Elliott hoşlandığı bir kızı öper ve müdürün ofisine gönderilir.

Uzaylı , mahsur kalan Buck Rogers'ın derme çatma bir iletişim cihazı oluşturarak yardım çağırdığı ve bunu kendisi denemek için ilham aldığı bir çizgi roman okuyarak kendisine "ET" adını veriyor. ET , Elliott'un evindeki diğer eşyaların yanı sıra bir plak çalar, daire testere bıçağı, ahşap elbise askısı, folyo kaplı şemsiye ve diğer eşyaların yanı sıra bir Speak & Spell kullanarak "eve telefon etmek" için bir cihaz yapmak için Elliott'tan yardım alıyor . Michael, ET'nin sağlığının kötüye gittiğini ve Elliott'un kendisinden "biz" diye bahsettiğini fark eder. Bu süreçte çocuklar, ET'nin hükümet ajanları tarafından takip edildiğinden ve üçünün de gözetlendiğinden habersizdir.

Cadılar Bayramı gecesinde Michael ve Elliott, onu gizlice dışarı çıkarmak için ET'yi hayalet gibi giydirir. Elliott ve ET, başarılı bir şekilde evlerini aradıkları ormana doğru ilerliyorlar. Ertesi gün Elliott sahada uyanır ve ET'nin gittiğini görür. Elliott endişeli ailesinin yanına döner. Michael, ET'nin bir menfezin yanında ölmek üzere olduğunu keşfeder ve onu yine ölmekte olan Elliott'un yanına götürür. Tıpkı "Keys" liderliğindeki biyolojik tehlike kıyafetleri giymiş bir grup hükümet ajanının evi istila etmesi gibi, Mary de oğlunun hastalığını ve ölmekte olan uzaylıyı keşfettiğinde dehşete düşer.

Bilim insanları evde bir laboratuvar kurarak Michael, Mary ve Gertie'ye ET hakkında ne bildiklerini sorar. Bilim insanları Elliott ve ET'yi tedavi ederken Elliott ve ET arasındaki zihinsel bağlantı kaybolur. Elliott iyileşirken ET ölmüş gibi görünüyor. Elliott kendini kaptırıyor ve doktorların onu canlandırmaya çalışırken ET'yi öldürdüğünü bağırıyor. Doktorlar ET'nin öldüğünü açıkladığında Michael, ET'nin daha önce canlandırdığı krizantemlerin yeniden ölmek üzere olduğunu keşfeder. Elliott iyileşirken, bilim adamları onu önce ailesine geri verir, ancak daha sonra "Keys" onu ET ile yalnız bırakır. Elliott, davayı kapatmadan önce ET'ye onu sevdiğini söyleyerek ağlamaklı bir veda eder. Çok geçmeden ET'nin kalp ışığı parlamaya başlar ve Elliott krizantemin yeniden canlandığını fark eder ve kutuyu açar. ET yeniden canlanır ve Elliott'a halkının geri döndüğünü söyler.

Elliott ve Michael, ET'nin yüklendiği minibüsü çalarlar ve bir kovalamaca başlar; Michael'ın arkadaşları da onlara bisikletle katılarak yetkililerden kaçar. Aniden bir polis barikatı ile karşı karşıya kalan ET, daha önce Elliott için yaptığı gibi telekinezisini kullanarak onları tam zamanında havaya ve ormana doğru kaldırarak kaçmalarına yardımcı olur.

Uzay gemisinin yanında duran ET, eve dönmeye hazırlanırken Mary, Gertie ve "Keys" ortaya çıkarken kalbi parlıyor. ET, canlandırdığı çiçeği ona sunarken Michael ve Gertie'ye veda ediyor. Uzay gemisine binmeden önce Elliott'u kucaklıyor ve ona "Hemen burada olacağım" diyerek parlayan parmağını Elliott'un alnına işaret ediyor. Krizantemleri alır ve uzay gemisine biner. Diğerleri onun kalkışını izlerken uzay gemisi gökyüzünde bir gökkuşağı bırakır.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski